Proč šijeme a budeme šít na Slovensku


Milovníci módy se dělí na dvě základní skupiny: ti, kteří preferují kvalitu před kvantitou a mají rádi promyšlený šatník, kde se všechno se vším lehce zkombinuje, a ti, kteří mají rádi možnosti, chtějí si vybrat, chtějí experimentovat a mají odvahu i na něco netradičního.

Jsou to dvě filosofie, ze kterých už si každý vybere tu, který je jeho osobnosti bližší.

Ať už však patříte k té, nebo té skupině, případně ve Vás móda vůbec žádné vášně nevyvolává, každý z nás by se měl zamyslet nad důsledky našich každodenních rozhodnutí.

Dětská práce a ekologické dopady

Problém je totiž ten, že s narůstajícím dopadem po módě stoupají i nároky designerů a módních domů na své výrobce - kteří se často nacházejí v rozvojových zemích. Dopad na životní prostředí je stále větší a práce dětí v těchto zemích je, bohužel, prakticky pravidlem. Nemluvě o tom, že se tato práce často vykonává v nehumánních podmínkách a za platy, ze kterých by na Slovensku nebylo možné pokrýt ani životní minimum.

CO JE SLOW FASHION?

Kdo zná historii značky OZETA, ten ví, jak intenzivně jsme museli bojovat o přežití po masivním nárůstu importu oblečení z Asie. Zákazníci, pochopitelně okouzleni nízkými cenami, preferovali tento dovoz před tradičními slovenskými značkami, což pro mnohé z nich znamenalo minimálně existenční problémy.

Bylo by tehdy nejjednodušší zavřít všechny naše fabriky, vzít práci stovkám šikovných párů rukám a delegovat naši výrobu do Asie. Mnohé problémy by byly vyřešené a my bychom byli schopni konkurovat tomuto produktu i cenově, ale za jakou cenu?

Pojem slow fashion vznikl v roce 2007. Inspiroval se tzv. ,,slow food movementem” z 80. let minulého století, který hovořil o tom, že jídlo musí splňovat jisté standardy kvality a nesmí být škodlivé pro naše zdraví, při jeho produkci nesmíme škodit životnímu prostředí a mělo by být cenově dostupné pro zákazníka, ale zároveň by měli být férově odměněni všichni dodavatelé surovin.

Když si tyto principy překlopíme do slow fashion, jde o módu, která: 

1. Dbá na používání kvalitních materiálů

2. Dbá na férové platební a pracovní podmínky pro výrobce

3. Dbá na kvalitu zpracování, aby si člověk nemusel stejný kousek kupovat každých pár měsíců

4. Preferuje lokální výrobce

Před desítkami let jsme se vydali touto cestou a ani v budoucnu nepůjdeme jinak. Nebyla to tehdy ta nejlehčí cesta a značka OZETA dnes dávno nemusela existovat, ale víra v jisté hodnoty nás na této cestě držela i v těch nejhorších časech.

Odmítáme podporovat práci dětí v Asii, odmítáme nehumánní a životu nebezpečné podmínky, ve kterých tito lidé pracují, odmítáme nedůstojné mzdy, které tito lidé dostávají a odmítáme ekologické dopady, které tato práce přináší.

Při výběru látek upřednostňujeme evropské dodavatele, jejichž postupy při výrobě tkanin jsou inovativní s cílem dosažení co nejvyšší kvality. OZETA se do svého dodavatelského řetězce snaží zařadit co nejvíce dodavatelů, kteří se angažují v oblasti udržitelnosti. Toto představuje nespočetné množství výzev - od používání co nejnižšího množství pesticidů při pěstování rostlin na výrobu vláken, přes dobré životní podmínky zvířat, ze kterých se získává vlna až po minimum použitých chemikálií při zpracování textilií.

JAK BÝT SOUČÁSTÍ TOHOTO PROCESU?

V OZETA se snažíme, aby každý jeden produkt, který najdete na věšáku v našich prodejnách, splňoval všechny principy, které jsme výše uvedli. S použitím kvalitních přírodních materiálů, při vysoké kvalitě zpracování a nadčasovém designu tohoto oblečení, to všechno při výrobě na Slovensku, tak máte jistotu, že je Vaše oblečení čisté nejen fyzicky, ale i morálně. Navíc za ceny, které sice těžko budou konkurovat nejlevnějšímu dovozu z rozvojových zemí, ale jsou férové i vůči výrobcům, i vůči Vám.

Rozumíme, že je někdy cenově výhodným nabídkám velkých módních domů, vyrábějících své oblečení za daných podmínek těžké uniknout.

Zakoupením našeho výrobku má zákazník nejen garanci jeho transparentního původu a seriózní kvality, ale zároveň jím podpoří ekonomiku země, vedle které žije.

Tohle by se Vám mohlo líbit

Co je nového ve světě OZETA